Ali Harun SEVİMKöşe Yazıları

Ev Karantinasında Yapılacaklar

Eveeet yine ben Ali. Bugün konuşmak istediğim konu Covid-19 yüzünden evde kalan insanların (herkesi kastediyorum sadece evlenemeyenleri değil : )) evde sıkıldığı için üretilen daha doğrusu önerdiğim çözümler.

Konuya girmeden önce durumun nasıl olduğuna bakalım. Bildiğiniz gibi Küresel bir salgın olan Korona sadece Çin’i değil tüm dünyayı ele geçirdi ve bizi evde halıda kaç desen var diye incelemeye gönderdi. Şaka bir yana dünya üzerindeki hasta sayısı şu an [ 3.975.593 ]. 4 milyona çok az kaldı ve şu an insanlık çok kritik bir durumda ama felaket habercisi olmak ta pek bir fayda sağlamıyor. İyi haber şu ki iyileşen sayısı { 1.371.047 } neredeyse yarısı kurtulmuş. Tekrar dan üzülerek söylüyorum ki can kaybı { 273.893 } ama rehavete kapılmamak en iyisi.

Konumuza gelecek olursak hafta sonları da yasağın gelmesi ile birlikte iyice daraldık (zaten yasak gelmeden önce de evdeydin yaşın 15 değil mi diyenler… evet ama artık oksijen almak istiyorum o yüzden öyle dedim 🙂 ) ve evde sıkılmamak için çeşitli aktiviteler var ve bunlar 2′ ye ayrılıyor;

1.) Ailemiz ile yapabileceklerimiz
2.) Bireysel olarak yapabileceklerimiz

Öncelikle aile içi aktivitelerden bahsedeceği çünkü yasaklar artık her yaşı kapsıyor ve neredeyse uyumak dışında ki bütün zamanlarımız beraber geçiyor. Kötü olan ise beraber sıkılmamız. Bunun için size bazı çözümlerim var.

1.] Toplanıp eski zamanlardan söz etmek (Ah be sen beni gençliğimde sokağa çıkarken görecektin 🙂
2.] Beraber masa oyunları oynayın ( Tabu, Jenga, Monopoly, Okey… gibi.)
3.] Akrabalarınızla görüntülü canlı sohbet yapın {İnternet paketiniz varsa :,) }
4.] Edebiyat ve kitaplar ile aranız iyi ise beraber kısa hikaye ve şiir yarışmaları düzenleyin.
5.] Plastik sanatlar üzerinde çalışın ( gereksiz karton, koli, plastik şişe gibi materyallerden saksı, oyuncak, topaç gibi eşyalar yapın)

Şimdi 2. seçenek olan bireysel yapılabilecek şeylere geçelim.

1.] Dizi veya Film izleyin ( Her ailede mutlaka bir boomer* olduğundan yeni dizileri veya filmleri beğenemeyebilirler. O yüzden en iyisi tek başınıza izleyin).
2.] Resim çizmek beni hep mutlu etmiştir. Resim çizerek kafanızdaki düşünceleri boşaltıp rahatlayabilirsiniz.
3.] MÜZİK. Müzik kesinlikle bir zaman geçirme aracı. Aslında bir araç değil bana göre müzik bir his. 5 duyumuz var derler ama bana göre 6 tane var çünkü müzik dinlerken kendimi müziğe teslim ediyorum. Eğer mutlu bir şarkıysa bağıra bağıra şarkı söylersiniz. Eğer düşündürücü bir şey ise uzaklara dalarsınız ( anladınız bence =)). Eğer eski bir şarkıysa nostalji yaşar zamanda geriye gidersiniz. Eğer arabesk ise kahrolursunuz (Müslümcüler ve Selahaddin Özdemirciler lütfen o jiletleri yerlerine koyun zarar görün istemeyiz:) demem o ki müzik aslında bir yaşam tarzı ve müzik dinlerken zamanın geçtiğini hissetmesiniz bile.

Dipnot : Favori 2 tane müziğim var ve dinlemenizi öneririm. 1.si (Caveton- Lemon boy) 2.si ise (Kina- Get you the Moon )

4.] Kitap okumak. Kitap okumak mükemmel bir şeydir çünkü kitap okurken okuduğunuz yerde olmazsınız. Bambaşka bir yerde kitabın içinde olursunuz. Bir ton macera yaşarsınız. Örnek verecek olursak ben Labirent kitabını okurken Izdırap verenler beni yakalamasın diye labitrentte Minho ve Thomas ile beraber koştum. Define kitabını okurken yakalanmamak için Şakir Feyzi ile beraber saklandım. Deli kitabını okurken Emre’nin ne sorunu olduğunu bulmaya çalışırken Elifle beraber araştırma yapıyordum (adına bakmayın konusu aşk). Yani kitaplar aslında paha biçilemez eşyalardır bu arada benim kitabım olan Mahşer isimli kitabı alabilirsiniz link ler dipnottadır.

Size Atakan olun demiyorum  🙂 ama bol bol kitap okursanız ne mutlu size.

5.] Video oyunları oynamak da güzel. Rekabet etmek, yenmek, yenilmek, ödüller almak.

Eğer hiç oyunlara yada oyun site forumlarına girmemişsseniz size oyunlar öneriyim. eğer telefonda oynuyorsanız Mobile legends(MMPORG). Opsu! (refleks ), NBA live (basketbol), Temple run 2 (sonsuz koşu) gibi. Ama bir bilgisayar oyuncusu iseniz mükemmel önerilerim var. FNAF SERİLERİ (1,2,3,4, sister location, pizzeria sımulator,vr want helped, ultımate custom nıght). Minecraft (yapı ve inşa etmeye dayalı hayatta kalma oyunu ilkokuldan beri oynarım çok güzel bir oyun. C.S 1.6 (eski bir FPS oyunu ama hala rağbet görmekte. Leauge of Legends ( e sporcuların gözdesi olan bir MOBA dır).

Son olarak Undertale ve GTA vice city oyunları güzel oyunlardandır. Biliyorum bayağı uzun oldu ama hepsi sizin için okuyucu dostlarım.Hepinize iyi günler dilerim bir daha ki yazıya kadar selametle ve sıhhatle kalın.

Dipnot : boomer eski kafalı, hep eskileri anımsayan ihtiyar veya bunak anlamına gelir. gençlerin eski nesile bu yaptıkları yüzünden dediği (biraz) kaba olan bir tabir vardır “OK Boomer” bu da Türkçeye tam olarak “Tamam moruk, Tamam, Eyvallah bunak” diye geçer.

Ali Harun Sevim – Mahşer satış linkleri :
https://urun.n11.com/oyku/mahser-P406952816
https://www.bkmkitap.com/mahser-439261
https://kidega.com/kitap/mahser-337132/detay
https://www.babil.com/mahser-kitabi-ali-harun-sevim

Ali Harun SEVİM

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı
Kapalı